Zábřeh na Moravě

(1690)

Město Zábřeh ležící na rozhraní úrodné Hané a zelených Jeseníků je místem, kde najdete vše, co je třeba k prožití příjemné dovolené – řadu příležitostí k různým aktivitám, ale i k pohodlnému odpočinku, zábavu i možnost poznání. Spousta značených cykloturistických tras vás provede nádhernou, místy nedotčenou přírodou. Vhodnou trasu tu najdou vášniví turisté, trénovaní cyklisté i rodiny s dětmi. Houbaření, voda, rybaření, vodní turistika, výlety na lodích, to je jen zlomek toho, co na vás v rozmanité přírodě na úpatí zábřežské vrchoviny, v hlubokých lesích i malebných údolích Moravské Sázavy čeká.

Bezmála patnáctitisícovým městem, jehož historie sahá až na samý počátek 12. století vás provede asi tři kilometry dlouhá Welzlova stezka. Trasa začíná u nádraží ČD, kde všechny na vyhlídkové terase vítá socha zábřežského rodáka Jana Eskymo Welzla. Hlavní historické centrum však naleznete na Masarykově náměstí obklopeném řadou historických měšťanských domů. V nejkrásnějším z nich, v Domě Pod Podloubím, sídlí městské muzeum, které se může pochlubit i druhou největší sbírkou grafik Václava Hollara v České republice.

Ve věži si můžete prohlédnout stálou expozici věnovanou cestovateli, polárnímu lovci, dobrodruhu a zlatokopovi Janu Eskymo Welzlovi. Dominantou náměstí je kostel sv. Bartoloměje s bohatou výzdobou interiéru i unikátní sbírkou liturgických předmětů uložených ve farním muzeum ve věži.

K dalším památkám patří morový sloup, kamenná kašna, stará radnice s Galerií Tunklův dvorec a zábřežský zámek, který je dnes sídlem městského úřadu. Welzlova stezka vás zavede i k dalším památkám, nově zrekonstruovanému kostelu sv. Barbory a evangelickému kostelu u Wolkerových sadů.

V místní části Skalička se do své původní krásy postupně vrací barokní zámeček spolu s přilehlým parkem.

Okolím města vede další z naučných stezek. Ta prochází údolím řeky Moravské Sázavy a seznámit se na ní můžete nejen s místními geologickými poměry a činnostmi řeky, ale také s různými vodními rostlinami a živočichy. Začíná u opuštěného lomu a končí na poklidném poutním místě u Šubrtovy kapličky.

Další je naučná stezka a cyklostezka na opuštěném tělese dráhy s Železničním skanzenem, který začíná u historické parní lokomotivy.
Téměř dva a půl kilometrů dlouhá trasa prochází po původním železničním náspu a konstrukcích mostů, kudy byla v minulosti vedena železniční trať Praha - Olomouc.

Začátek stezky je u obce Lupěné. Na 5 zastaveních se můžete dozvědět něco o historii a přestavbě trati i geomorfologických pochodech krajiny. Cyklostezka končí na cestě spojující Hoštejn a Hněvkov.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet