Žamberk

(1690)

Město Žamberk leží v údolí Divoké Orlice v nadmořské výšce 465 m n.m. a je nazýváno bránou do Orlických hor. V současné chvíli má asi 6 100 obyvatel. Vzniklo ve 2. polovině 13. století na místě původní slovanské osady při staré cestě vedoucí z Čech do Kladska a na Moravu. Zakládací listina se bohužel nedochovala. Návštěvníkům přicházejícím za historií, osobnostmi, aktivním odpočinkem a kulturou má určitě co nabídnout.

Stopy minulosti připomíná městská památková zóna, muzeum, židovský hřbitov, kostel sv. Václava, několik kaplí i památných stromů, mariánský sloup a kašna zdobená plastikou Kentaura a Nymfy na náměstí, Divišovo divadlo nebo vila MUDr. Eduarda Alberta, patřící dnes do areálu léčebného ústavu Albertinum.

Z Tyršovy rozhledny zvané Rozárka (Rozálka) můžete při dobré viditelnosti spatřit i Krkonoše.
Na okraji města se nachází domek českého vynálezce bleskosvodu Prokopa Diviše.

Příjemným místem pro odpočinek a procházky je krásný zámecký park z 19. století v anglickém stylu. Na zámku můžete najít erb pánů z Bubna a Litic nebo erb s bájným jednorožcem rodiny Parishů.
K dalším vyhledávaným místům patří místní pivovar, kde můžete ochutnat pivo značky Žamberecký Kanec.

Sportovní vyžití na vás čeká ve Sportovním areálu Pod Černým lesem na břehu půvabné řeky Divoké Orlice. Součástí areálu je např. aquapark, kemp, dětské hřiště, tenisové kurty, minigolf, posilovna a kluziště na bruslení. Zajímavosti okolí a malebnost místní krajiny poznáte díky turistickým a cykloturistickým trasám.

V zimě se město stává výchozím místem pro lyžování v nedalekých lyžařských centrech. Za příznivých sněhových podmínek najdete upravené běžecké trasy také přímo v Žamberku.

Nabídka kulturních a sportovních akcí ve městě je opravdu bohatá. Můžete navštívit např. Svátky dřeva, festivaly Orlická brána, Ejhle, loutka nebo Jam rock, Majáles, dále vodácké závody na Divoké Orlici, Motocross cup, Hubertovu jízdu, oslavy paraskupiny Barium, v zimě pak vánoční výstavu a jarmark.

Najdete u nás také další sportovní a kulturní zařízení, stravovací a ubytovací kapacity a na ně navazující služby pro návštěvníky.

Těšíme se na vaši návštěvu.
 

Aquapark ve Sportovním areálu Pod Černým lesem

Domek Prokopa Diviše

Masarykovo náměstí

Městské muzeum

Nábřeží s pohledem na kostel sv. Václava

Tyršova rozhledna




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet