Zámek Slatiňany

(1664)

Slatiňany – zámek plný příběhů, vynálezů a koní Název Slatiňany je odvozen od slatí, uprostřed kterých vznikla původní osada. V držení zdejší tvrze se postupně vystřídala řada zemanů a rytířů. V roce 1575 koupil panství písař menších zemských desek Bohuslav Mazanec z Frymburka, který nechal vystavět nový renesanční zámek. K uskutečnění díla byl povolán stavitel císaře Rudolfa II. Ulrico Aostalis de Sala. V roce 1732 koupil Slatiňany Josef František, hrabě ze Schönfeldu, jehož jediná dcera Marie Kateřina se provdala za Jana Adama knížete z Auerspergu.

Největšího rozkvětu dosáhly Slatiňany a spolu s nimi velká část Železných hor za knížat z Auerspergu v letech 1746 – 1942. Pro pět generací této knížecí rodiny představovaly Slatiňany místo vhodné k odpočinku, relaxaci a šlechtickým kratochvílím, zejména spojených s koňmi, ať to byl lov či později dostihy. Slatiňanský zámek tak vedle městských paláců, reprezentativního zámku ve Žlebech či statků v Rakousku nebo Itálii plnil funkci venkovského rodinného a loveckého sídla.

 

Nejvýznamnějším majitelem, a to dlouhých 71 let, byl František Josef Auersperg, který si zámek velmi oblíbil a s rodinou zde pravidelně trávil letní měsíce. Zámek nechal nejen bohatě zařídit, ale i důkladně modernizovat, takže v něm nechybí koupelny či toalety. Kromě reprezentačních pokojů v patře jsou k vidění unikátní prostory  kuchyně, umývárny a kotelny v suterénu.

 

Idylické prostředí zámku doplňuje anglický park s řadou drobných staveb, např. jezírko, roubené chaloupky tzv. dětského hospodářství, kde se zámecké děti učily správně hospodařit, nebo tenisový kurt.

Zámecká expozice

Zámecká expozice Vás zavede do panského patra s reprezentačními, společenskými a soukromými prostory, které na přelomu 19. a 20. století obývala rodina knížat z Auerspergu. Seznámíte se s bohatě zařízenými prostorami a dozvíte se mnoho příběhů ze života majitelů i jejich zaměstnanců. Součástí prohlídky je totiž suterén zámecké budovy, kde se dochoval ojedinělý soubor provozních prostor v podobě kuchyně a  umývárny nádobí. Opravdovým unikátem je kotelna z počátku 20. století se soustavou rozvodného potrubí, originální izolací a tisícilitrovým boilerem.

Hipologické muzeum

V 50. letech minulého století bylo na zámku zřízeno hippologické muzeum podle plánů prof. Františka Bílka, které nás seznámí s užitečností koně a dokumentuje jeho vývoj. Velké množství exponátů představuje umělecké ztvárnění koně na obrazech, rytinách a plastikách. V porcelánovém provedení se prezentuje škola španělská z vídeňské porcelánky. Bohatě je zastoupena grafická tvorba a obrazové sbírky Jana Jiřího a Filipa Hamiltonových. V dalších pokojích jsou obrazy z dostihů, prezentuje se i využití koně u pošty a dopravy. Expozice je doplněna také ukázkami postrojů a jezdeckého oblečení. Sbírka muzea je svým rozsahem jedna z největších v Evropě

Více informací na www.zamek-slatinany.cz

tel. 469 681 112, e-mail: slatinany@npu.cz




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet