Zámrsk

(1690)

Zámrsk s částmi Stará a Nová Ves a Janovičky leží pět kilometrů SZ od Vysokého Mýta na řece Loučné a je nejníže položenou obcí (253 m n.m.) okresu Ústí nad Orlicí. Jejím katastrálním územím o rozloze 747 ha prochází hlavní železniční trať z Prahy na Českou Třebovou s železniční stanicí Zámrsk a silnice I/35 Litomyšl-Hradec Králové. Nejstarší písemný záznam o existenci obce je z roku 1349.

Z Evropy i ze zámoří se obracejí na Státní oblastní archiv v Zámrsku zájemci o vyhotovení rodokmenů, či vyhledání potřebných informací. SOA je umístěn v prostorách zámku.

Na zámku není veřejnosti přístupná expozice, avšak okolí zámku spolu s kostelem sv. Martina, zvonicí, farou a přilehlým zámeckým parkem vytváří velmi působivé prostředí, pro které stojí za to tato místa navštívit. V parku se nachází několik památných stromů, z nichž nejznámější je šestikmenná lípa, v roce 2004 vyhlášená Stromem roku České republiky. Obec žije poměrně bohatým kulturním životem.

Na zámeckém nádvoří a v kostele sv. Martina se pravidelně konají oblíbené koncerty. Uprostřed obce je dobře udržované hřiště, na němž je kromě tradičních sportovních akcí každoročně pořádána známá a navštěvovaná akce „Zámrskání“.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet