ZÁŽITKOVÉ PROHLÍDKY BUNKRU V PŘÁSLAVICÍCH U OLOMOUCE

(1685)

Areál bývalého vojenského bunkru v Přáslavicích u Olomouce překvapí návštěvníky nejen svojí rozlohou, ale také autenticitou a mírou zachovalosti. Byl budován v letech 1970 až 1976 jako součást tzv. Národního kabelového okruhu a měl označení „přísně tajné“. Objekt měl strategický význam a podléhal nejvyššímu stupni utajení.

V době studené války měly záložní zesilovací stanice, jak se bunkry ve skutečnosti nazývaly, vydržet útok z bezprostřední blízkosti. V Československu jich tehdy vzniklo sedm a jejich hlavním cílem bylo ochránit tzv. magistrální kabel, který by v případě propuknutí jaderné války umožnil komunikovat Berlínu s Moskvou. V okolí některých měst, mj. Olomouce, vznikl důmyslný spletenec podzemních chodeb s řadou servisních budov na povrchu. Objekt záložní zesilovací stanice v Přáslavicích je jediný svého druhu, který je přístupný veřejnosti.

Prohlídková trasa trvá kolem hodiny. Návštěvníci během ní projdou čtyřmi podzemními patry (foto 1), kde se nachází zachovalé a zcela původní vybavení bunkru. Podívat se mohou do sálů ústředen (foto 2), do tzv. baterkových sálů (foto 3) nebo do technologických prostor, které sloužily pro zachování bojeschopnosti při různém stupni radiace v okolí (foto 4 - diesel agregát pro výrobu elektrické energie). Zajímavé jsou i servisní prostory pro personál, jako je kuchyň, ložnice, jídelna či dokonce márnice. Na komunikaci a dění v bunkru dohlížela tajná policie z tzv. velína (titulní foto), který je vybaven dobovým nábytkem a zachovaly se i plakáty na zdech a záclonky ve falešných oknech. Vše totiž mělo vyvolávat pocit „normálnosti“, i kdyby venku zuřila atomová válka.

Posádka uvnitř bunkru čítající až 60 osob by vydržela deset dní bez nutnosti zásahu zvenčí. Zdi bunkru jsou silné 1,5 metru a jak vzpomínají pamětníci, kteří v době jeho výstavby žili nedaleko, domíchávače betonu sem jezdili dnem i nocí a beton se sem „lil ve velkém“.

Celý areál je v současné době v majetku soukromé společnosti Flenexa plus s.r.o., která zde provozuje své podnikání. Ani v letních měsících se teplota uvnitř nepřehoupne přes 20 stupňů Celsia a objekt je díky tomu vhodný pro celoroční pěstování rostlin aquaponickou metodou, tedy bez hlíny (foto 5). Na místě spjatém s ponurou historií nejen naší země se v současné době vyrábí potraviny udržitelným a ekologickým způsobem. Už dávno to není šedivý prostor, ale díky zelenině a bylinkám, které se uvnitř pěstují, získal doslova „zelená střeva“.

Pro návštěvu bunkru je nutné zakoupit online vstupenky na webu: www.bunkrpraslavice.cz

Prohlídky probíhají v sobotu a v neděli, ve volných dnech (státní svátky, školní prázdniny). Konkrétní termíny jsou k dispozici na webu. Individuální prohlídky mimo vypsané termíny jsou možné dle předchozí domluvy kdykoliv.

Těšíme se na vaši návštěvu.

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet