Zemská brána

(1682)

Zemská brána je chráněný přírodní výtvor a oblíbené výletní místo.

Je to skalnatý úsek Divoké Orlice protékající pod osadou Čihák. Řeka zde vyhloubila romantické údolí. Balvanové úzké řečiště lemují v úseku několika set metrů výrazné rulové skály, které působí dojmem vstupní brány do Čech. Tomuto přirovnání napomáhá i kamenný most postaven v letech 1901 – 1903. V rámci oprav silnice byl r. 2004 zrekonstruován.

Zemská brána je oblíbeným výletním místem s nádhernými pohledy do panenské přírody. Lokalitu protíná turistická červená Jiráskova cesta a údolím prochází naučná stezka Zemská brána.
Stezka je přístupná od kamenného mostu z Barotošovic v Orlických horách a chaty Na Čiháku nebo na druhé straně z Klášterce nad Orlicí. Je dlouhá 3 km a má celkem 22 zastavení, které jsou umístěny na trase NS pouze na letní sezónu (květen – říjen). Informační tabule seznamují s Chráněnou krajinou oblastí Orlické hory, přírodní rezervací Zemská brána, zdejším rostlinstvem, živočichy a dalšími zajímavostmi. Stezka je určena i pro cyklisty, kromě náročného úseku mezi mostem a Pašeráckou lávkou, kde se překonávají rozčleněné skalní stěny. Cyklisté tento úsek musí objet a připojí se u Pašerácké lávky.

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet