Žleby

(1664)

Nad bývalým královským městem Žleby se tyčí monumentální stavba zámku, který vyrostl na půdorysu někdejšího pozdně gotického hradu.

Historie zámku Žleby

Žlebský hrad, byl založen pány z Lichtemburku v druhé polovině 13. století. První zmínka o jeho existenci je z roku 1289. V době svého vzniku se gotický hrad, jehož podobu již nelze rekonstruovat, zřejmě dělil na severní předhradí a jižní vlastní hrad. Obě části byly od sebe odděleny příkopem. Po střídajících se pánech ze Žlebů vlastnil krátce hrad také císař Karel IV. Královským hradem se staly Žleby ještě jednou za krále ikmunda, ten však několikrát dobytý a husity pobořený hrad dal v roce 1436 i s panstvím do zástavy Jiřímu z Dubé a Vizmburka, který se stal prvním doloženým stavebníkem a ukončil tak pohnutou etapu historie sídla. Z této doby pocházejí nádvorní arkády a klenby v přízemí.Z pozdně gotické úpravy se dochovala část zámeckých sklepů a část jižního zdiva. Z tohoto období pochází s největší pravděpodobností i lichoběžníková půdorysná dispozice objektu.

Za Chotouchovských z Nedovid se na přelomu 16. a 17. stol. završuje proměna pozdně gotického hradu v pohodlný renesanční zámek. Přestavba respektovala původní půdorys stavby a vkomponovala do nového projektu i gotické zdivo staršího hradu. Z této stavební etapy pocházejí arkády v přízemí a patře nádvoří.

 Otevírací doba

Leden, únor, březen zavřeno
Duben, říjen (soboty, neděle)

v týdnu pro předem objednané a potvrzené skupiny 9:00 - 15:00
Květen - červen 8:00 - 16:00

červenec - srpen 9:00 - 17:00
Září 9:00 - 16:00
Listopad, prosinec zavřeno
Polední přestávka
12:15 - 12:45
Poslední vstup na prohlídku - 1,5 hod. před ukončením provozu

 Zdroj: NPÚ

 

 

 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet