ZOOKOUTEK V MALÉ CHUCHLI

(1679)

Lesní zookoutek v Malé Chuchli se nachází v malebném prostředí Chuchelského háje jen 1,5 kilometru od zastávky MHD Malá Chuchle anebo Nový Slivenec na Barrandově. Zookoutek je umístěn v areálu hájovny a je celoročně volně přístupný veřejnosti. Návštěvníci se v něm mohou z bezprostřední blízkosti seznámit se zástupci české přírody. Lesy hl. m. Prahy zde pečují o více než 30 druhů živočichů, kteří se kvůli svému trvalému zdravotnímu či jinému handicapu již nemohou vrátit zpět do volné přírody a nacházejí zde důstojný náhradní domov.


Zookoutek představuje takřka ideální místo, kde lze zblízka pozorovat zvířata naší přírody, stejně jako ta, která u nás zdomácněla. Mezi obyvatele zookoutku patří například jelen evropský, prase divoké, rys ostrovid, liška obecná nebo výr velký. Nové obyvatele naší přírody zastupují třeba psík mývalovitý, nutrie říční nebo norek americký. Lesy hl. m. Prahy v zookoutku pořádají vzdělávací akce pro žáky pražských škol i pro veřejnost. Lesníci zde vedou komentované prohlídky, během nichž se účastníci mohou zapojit i do krmení vybraných druhů živočichů. Krmení je mimo tuto výjimku v zookoutku přísně zakázáno, neboť by živočichům mohlo vážně uškodit. Kdokoli ale může přinést suché pečivo nebo jablka a nechat je pro zvířata na označeném místě.

Lesníci v areálu zookoutku také nabízejí speciální program Lesní zvěř, při němž se děti prostřednictvím her seznámí s jednotlivými zástupci živočišné říše české přírody a proniknou do zákonitostí, podle nichž se řídí život zvěře ve volné přírodě. Zdejší srub je pak základnou pro populární noční zážitkový program Noc v lese, během něhož se děti setkají se záhadnými nočními živočichy, kteří se probouzejí teprve za soumraku. Ve dne srub naopak slouží jako zázemí lesní školky zapsaného spolku Mezi stromy. Kromě programů pro školní kolektivy zde Lesy hl. m. Prahy pořádají i víkendové akce pro veřejnost, například Křtiny muflončat, Seznámení s jeleny, Pohádkový les aj.

Pro znavené návštěvníky je k dispozici stánek s občerstvením, který má otevřeno od pondělí do pátku od 12 do 17 hodin. Během víkendů je otevírací doba od 10 do 19 hodin. Na své si přijdou i maminky s dětmi, které potěší dětské hřiště. Přístup do areálu je vyřešen bezbariérově.

O novinkách a pořádaných akcích v zookoutku se dozvíte na www.lhmp.cz.




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet