ZŘÍCENINA HRADU CORNŠTEJN

(1664)

Hrad Cornštejn patří k nejpozoruhodnějším ukázkám středověkého fortifikačního stavitelství na jihozápadní Moravě. Původně nevelký hrad s nádvořím a palácem, chráněným od jihu vysokou štítovou zdí, byl postaven za vlády krále Jana Lucemburského asi mezi roky 1320–1330. Stavitel Raimund z Lichtenburka jako přední šlechtic království získal o něco dříve do lenní držby nedaleký královský hrad Bítov. Výstavbou Cornštejna, střežícího důležitou stezku od Vranova, Raimund nejen posílil obranu Bítova, získal také další opevněné sídlo hodné členů jeho rozrůstajícího se rodu. Jeho jméno je odvozeno z německého Zorn (hněv) a Stein (kámen, skála).

Ještě ve 14. století byl hrad doplněn o parkán, za Jana z Cornštejna v 1. třetině 15. století došlo na výstavbu druhého, komfortnějšího paláce s obytnou věží, hrad se rozšířil o dolní předhradí s hospodářskými budovami a dalšími bránami. Do obrany byl dokonce zapojen i nebezpečný kopec jižně od hradu. Ve 40. letech 15. století byli cornštejnští páni natolik silní, že dokázali vést samostatný boj se sousedními Rakousy, a dokonce vzdorovat římskoněmeckému králi Fridrichovi III.

V polovině 15. století držel Cornštejn pán Hynek Bítovský z Lichtenburka, který odmítl přísahat věrnost kališnickému králi Jiřímu z Poděbrad a vedl proti němu v letech 1463–1464 otevřenou vzpouru. Moravský zemský sněm označil Hynka za rušitele míru a vyslal k Cornštejnu vojsko. Jedenáctiměsíční obléhání Cornštejna se stalo politickou událostí evropského významu, neboť za vzpurným Lichtenburkem stál samotný římský papež. Cornštejn nakonec nebyl dobyt silou, nýbrž byl vyhladověn.

Král Jiří jej poté zrádnému Hynkovi odňal a nově svěřil v léno pánům Krajířům z Krajku. Wolfgang Krajíř z Krajku a jeho synové hrad na přelomu 15. a 16. století opravili a rozšířili. V sedle jižně od hradu vyrostlo předsunuté opevnění s pokrokovými dělovými baštami. Pro neustálé soudní pře a tahanice s pány na Bítově však Krajířové Cornštejn po roce 1526 prodali zpět Lichtenburkům. V roce 1542, v souvislosti s tureckým nebezpečím, bylo opevnění Cornštejna naposledy modernizováno. Po vymření

Lichtenburků se další majitelé Bítova o hrad již nestarali a nechali jej chátrat. Posledním vlastníkům Haasům z Hasenfelsu byl hrad již jako zřícenina na základě Benešových dekretů zestátněn.

Nynější podoba hradu je z velké části výsledkem rozsáhlé, avšak nedokončené rekonstrukce ze 70. let 20. století. V roce 1987 byl hrad převeden do správy Jihomoravského muzea ve Znojmě, které jej od roku 1998 v letní sezóně zpřístupňuje veřejnosti. V roce 2011 byly s finanční podporou Evropské unie provedeny další rekonstrukční práce, otevřeny nové vyhlídkové ochozy a zpřístupněna palácová sklepení, která byla následně vybavena expozicemi mučírny a večeřadla pro hradní posádku. Okolí hradu je pozoruhodné jako rekreační a přírodně hodnotná oblast. Obklopuje jej Přírodní rezervace Cornštejn, v níž jsou předmětem ochrany zachovalé lesní porosty, skály a sutě s mnoha cennými druhy rostlin. Ze živočichů se vyskytuje např. vzácný motýl jasoň dymnivkový a brouk tesařík obrovský. Přímo na hradě hnízdí rorýsi obecní, pozorovat zde můžeme i další druhy ptáků. V podzimním a zimním období je Cornštejn oblíbenou lokalitou několika druhů netopýrů.

Jak se dostat na Cornštejn?

Pěšky z Bítova – Od bítovského přehradního mostu po silnici a pěšinou vzhůru lesem – 400 m.

Autem – Z Bítova silnice III. třídy směr Vysočany, po 2 km na rozcestí pod hradem odbočit a pokračovat 1 km na místní komunikaci směr Lančov. Z Vranova n. D. silnice III. třídy do Lančova, zde odbočit na místní komunikaci a po ní 4 km k Cornštejnu. Parkování přímo u hradu není povoleno. Nutno parkovat na odstavné ploše v lese a odtud pěšky na hrad po lesní cestě – 600 m.

Autobusem – Ze zastávky “Bítov, Cornštejn” na silnici Bítov – Vysočany pěšky na hrad – 400 m.

Vlakem a na kole – Ze stanice Šumná na trati č. 241 Znojmo – Moravské Budějovice příjemná jízda na kole či pěší túra přes vranovskou přehradní hráz – 15 km.

Zřícenina hradu Cornštejn

k. ú. Bítov, Vranovská přehrada

Tel.: +420 604 891 875

GPS: 48° 56‘ 2.74“ N, 15° 42‘ 54.55“ E

Otevřeno sezónně

 

 

 
 
 




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet