Zubrnice - skanzen

(1680)

V urbanisticky i krajinářsky jedinečně umístěné obci v kopcovité krajině Českého středohoří se nachází soubor hodnotné zástavby lidové architektury, kde vedle sebe stojí stavby roubené, hrázděné i zděné.

Historie skanzenu Zubrnice

Interiérové i exteriérové expozice jsou prezentovány v několika objektech. Návsi vévodí barokní studna z roku 1695, která byla převezena ze Střížovic u Ústí nad Labem.

Roubená patrová budova čp. 61 je částí komplexu staveb, připomínající život a práci lidí na hospodářské usedlosti. Zděný patrový dům, vystavěný v polovině 19. století, prezentuje expozici starého vesnického obchodu s mnoha cennými detaily. Unikátní je též malý vodní mlýn na horní pohon, napájený z Lučního potoka. Vlastní obytná část mlýna je patrová roubená stavba s roubeným přístavkem - mlýnicí.

Zajímavou technickou památkou je nádraží postavené v roce 1890 k lokální dráze Velké Březno – Úštěk, které se nachází v dolní části obce. V roce 1997 byla otevřena expozice staré vesnické školy a v zpřístupněném kostele sv. Maří Magdaleny se konají příležitostné výstavy.

Zdroj: NPÚ




zpět
Webing.cz - webdesign, webhosting Infotip.cz - informační a vyhledávací server Copyright © 2008 - 2024 Tip na výlet